A Zeneház története

"Merjünk nagyot álmodni…" hangzott egykor az elnökségtől a zenészek felé indított felvetés a Zeneházról. Talán ez volt az a pont, ahol azt mondhatjuk, hogy az ötlet elindult a megvalósítás rögös útján.

A Zeneház helyszínéül a mogyorósbányai sportpálya melletti területet választottuk, ahonnan szemet gyönyörködtető és pazar  kilátás nyílik – a Mogyorósbányának helyet adó völgyön keresztül – többek között a Dorogi-medencére, az Esztergomi Bazilikára és a Dunára. A falu külterületén lévő, félig erdőkkel határolt csendes terület a páratlan panorámájával nem érdemtelenül vált kedvelt helyszínéül a zenekar próbáinak, esküvőknek, baráti és családi összejöveteleknek, céges rendezvényeknek, valamint a zenekar kisebb és nagyobb rendezvényeinek.

A  Zeneház megépítéséhez szükséges pénz nagy részét, mintegy  32 millió Ft-ot a 2012-ben kiírt LEADER pályázaton (pontos megnevezést lásd lent) nyertük meg, amihez szükséges önrészt a zenekar saját kasszájából és a támogatók felajánlásából sikerült biztosítani. A zenekar álmának megvalósításához 132db cég és magánszemély pénzben 1,3millió Ft-tal, valamint hatalmas mennyiségű elvégzett munkával járult hozzá. A tervezéshez és kivitelezéshez szükséges sok-sok egyeztetést a zenekar elnöksége, a pályázatíró, a tervezők, a kivitelezők időt és energiát nem spórolva tartották meg hétről-hétre, sokszor napról-napra. A hangyaszorgalmú közösség fizikai munkáját 2011. május 20-án kezdhette meg a Mogyorósbánya Község Önkormányzata tulajdonában lévő területen. Az első kapavágások után 2011. május 28-án megtarthattuk az alapkőletételi ünnepségünket, majd 2013. október 12-én valóra vált a Mogyorósbányai Fúvószenekar Egyesületének álma, megtörtént a Zeneház ünnepélyes keretek közötti átadása.

Azóta az ide látogatók mind csodájára járnak ennek a kis erdő széli drágakőnek, mely zenével és élettel megtelve néz a mesés bányászfalura és a gyönyörű vidékre.

Pályázat elnevezése:

"Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló kiadott 141/2009.(X.5.) számú Közleményében foglaltak alapján a Duna-Pilis-Gerecse Vidékfejlesztési Egyesület 1001888 azonosítójú „A térségi hagyományok bemutatását szolgáló új terek kialakításának, építésének és meglévő terek épületek, építmények belső felújítási munkáinak támogatása” közhasznú fejlesztések célterület"

Pályázat író:

Trade For You Kft, Englohner Edina

Tervezők:

Építésztervező: Nagy Henrietta

Statikai tervező: Besey László

Gépészet: Duna Terv Mérnöki Tervező Kft, Sasvári Gábor

Belső építészet: Deplast Kft, Lampert Angéla, Teklits Judit

Kivitelezők:

Fő vállalkozó: Traverz Kft

Szigetelés: Balogh-Szig-Bád Kft

Tetőfedés: Dániel Gábor

Villany: T-lights Kft.

Víz, fűtés: Gáspár Épszer Kft

A Mogyorósbányai Fúvószenekar Egyesület tagjai és a zenekar barátai

Támogatók:

Összesen 132 cég és magánszemély

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.